Är ditt blodsocker 18,7 mmol/l efter maten?

Blodsocker 18,7 mmol/l - är det bra eller dåligt?

Vi hjälper dig att tolka dina värden. Blodsockervärdet 18,7 mmol/l kan även skrivas med internationella mått i mg/dl. Motsvarande värde för 18,7 mmol/l är 337 mg/dl.

För att förändra din blodsockernivå till en normal nivå måste du sänka ditt blodsocker med 11,5 mmol/l till 7,2 mmol/l.

Många faktorer kan dock påverka din blodsockernivå. Även om ditt blodsocker är för lågt eller för högt, så kan värdet vara bra vid fasta, efter maten eller efter att du tränat. För en mer noggrann klassificering, välj tillfälle för mätningen nedan:


Blodsocker efter maten

Food

Det är normalt att blodsockernivån stiger omedelbart efter en måltid. Den ökade glukosen kommer från kolhydraterna i maten som just konsumerats. Den högre blodglukosen leder till att bukspottkörteln producerar mer insulin. Denna frisättning av insulin påbörjas vanligtvis inom några minuter efter måltiden. Insulinet tar bort glukosen från blodet och lagrar det i kroppen för att användas som energi. Hos en frisk individ bör blodsockernivåerna återgå till en normal nivå inom cirka två timmar efter måltiden. Hos diabetiker förblir ofta blodsockernivån hög under en längre period på grund av kroppens oförmåga att producera eller använda insulin på rätt sätt. En förhöjd två timmars postprandial (efter en måltid) blodsockernivå kan indikera pre-diabetes eller diabetes. Vad som är ett normalt värde kan bero på åldern. Som utgångspunkt är ett normalt två timmars postprandialt blodsocker följande:

  • Under 50 år: lägre än 8 mmol/l
  • 50 – 60 år: lägre än 8,5 mmol/l
  • Över 60 år: lägre än 9 mmol/l

Notera dock att en läkare kan godta olika postprandiala blodsockernivåer baserat på en individs särskilda omständigheter och hälsohistorik.

Det finns flera faktorer som kan leda till att en persons postprandiala blodsocker förblir hög. Några av faktorerna är:

  • Rökning efter måltid: Studier visar att rökning ökar blodsockernivån hos personer med diabetes.
  • Extrem stress: Stress producerar kroppens respons som utlöser frisättning av stresshormoner som kortisol. Dessa hormoner gör att kroppen släpper ut glukosen som den tidigare har lagrat för energi.
  • Söta efterrätter, annan mat eller dryck efter måltiden kommer också att påverka blodsockret.

Studier visar att 15 till 20 minuters måttlig träning, till exempel promenader, strax efter en måltid kan förbättra glukosmetabolismen och minska glukosnivån.


Kolla ett annat värde

Blodsocker: mmol/l

Påverka ditt blodsocker

Mätning och behandling

Alla klassificeringar av blodsocker