Hur frukter påverkar ditt blodsocker

Även om frukter är en viktig del av all hälsosam kost, måste diabetiker vara försiktiga med den typ och mängd frukt som de äter. Kolhydrater är kroppens viktigaste energikälla där frukter ger en av de mest hälsosamma och nyttiga typer av kolhydrater. Alla kolhydrathaltiga livsmedel innehåller någon form av socker, som omvandlas till glukos under matsmältningen och blir energi för dina celler. Eftersom frukt är en källa till naturliga sockerarter, fruktos, kan intag av frukt orsaka fluktuationer i blodsockernivåerna, det kan i sin tur vara farligt för diabetiker och kan även kräva extra doser av insulin.

Frukter påverkar ditt blodsocker

Vissa är skeptiska till diabetiker som använder frukt i sin diet, och befarar att socker i frukten kommer att ha en lika skadlig effekt som andra typer av sockerhaltiga livsmedel. Andra ser inga problem för en diabetiker att äta frukt. Konsultera därför alltid med din läkare för det bästa rådet.

Diabetiker bör undvika många varianter av sockerhaltiga desserter. Andra alternativ som frukt är ett mycket uppskattat inslag i en diabetikers kost. Den tillför näringsämnen och ger en ökad mättnad. Jämfört med något annat sött alternativt till mellanmål är frukt det bästa, eftersom den innehåller låga nivåer av dåliga sockerarter och kalorier, samtidigt som de har högt fiberinnehåll och höga halter av näringsämnen och flavonoidföreningar.

Bry dig inte om namnet

Även om det ibland diskuteras om vad som exakt utgör en frukt eller en grönsak så delar de den egenskapen att de alla kommer från frö som produceras av små växter, buskar eller träd. Vissa osannolika kandidater kan betraktas som frukt inklusive gurkor, ärter, majs, nötter, avokado och tomater.

Det är mindre viktigt om det är en frukt eller grönsak, så länge den är fullpackad med vitaminer, mineraler, fiber och innehåller de näringsämnen som behövs för att upprätthålla din hälsa. Att äta frukt kan vara ett hälsosamt sätt att bromsa ditt sötsug i stället för att äta något annat som du efteråt kan komma att ångra.

Färsk frukt ska alltid vara det första valet om den är tillgänglig, om du väljer konserverad frukt, se till att inte äta en med tillsatt socker. Konserverade frukter är hälsosammast när de förpackas i sin naturliga juice. Det som är viktigt när du väljer vilka typer av frukter som du konsumerar är dess energi och näringsinnehåll.

Håll dig på den låga sidan

De flesta diabetiker är bekanta med det glykemiska indexet, som är en rangordning av kolhydratinnehållet i livsmedel. Indexet visar i vilken omfattning och hastighet de höjer blodsockret efter konsumtion. Livsmedel som har ett glykemiskt index på 55 eller lägre anses vara av låg nivå. Livsmedel med högt glykemiskt index är de som absorberas snabbare i matsmältningsprocessen, vilket resulterar i mycket större fluktuationer av blodsockernivåerna.

Å andra sidan tar mat med låg GI mycket längre tid att smälta och absorbera, vilket hjälper till att producera gradvisa stigningar i nivåer av blodsocker och insulin snarare än toppar. Detta är känt för att vara till fördelar för hälsan, särskilt för de som drabbats av diabetes. Dieter som upprätthåller ett rikt utbud av livsmedel med låg GI har visat sig medverka till lägre glukos- och blodlipidnivåer hos diabetiker. Livsmedel med låg GI är fördelaktiga för en individs vikt eftersom de hjälper till att kontrollera aptiten och försenar hungerkänslor, vilket hjälper till att undvika insulinresistens.

Nyttiga tips

Många frukter har ett högt vatteninnehåll, vilket hjälper en person att känna sig mättare än annars i de fall de bara ätit en mindre måltid. De flesta frukter rankas lågt på det glykemiska indexet på grund av deras fruktos- och fiberinnehåll. Vissa tropiska frukter som till exempel meloner och ananas faller närmare mitten av det glykemiska indexet, på grund av deras högre nivåer av sockerämnen. Att äta fiberrik mat är en viktig del i kosten för en alert och uppmärksam diabetiker.

Att hålla sig till optimala nivåer av fiber som finns i din kost kan hjälpa till att bromsa absorptionen av socker, och därmed hjälpa till att kontrollera blodsockernivåerna genom att försena absorptionen i mag- och tarmkanalen. Torkad frukt är också ett populärt hälsosamt mellanmål, som även innehåller stora mängder näringsämnen i varje tugga.

Den enda nackdelen med att konsumera torkad frukt framför färskt, är att du kan ”luras” att äta mer innan du känner dig mätt eftersom färsk frukt även innehåller vatten. Som med allt annat så bör du vara uppmärksam på mängden frukt som du äter, eftersom de fortfarande innehåller kalorier och socker.

Nedan är några frukter som kan påverka ditt blodsocker. Tryck på namnen nedan för att läsa mer om frukterna och dess påverkan på blodsockret.