Normalt blodsocker

Blodsocker mäter glukoshalten i blodet och är den huvudsakliga sockerkällan. Blodsocker kommer främst från den mat du äter och fungerar som kroppens primära energikälla. Glukos transporteras genom blodet till kroppens alla celler och organ.

Normalt blodsocker

Med denna klassificering ”normalt blodsocker” ligger ditt blodsocker på en normal nivå. En normal nivå på blodsocker ligger på cirka 4 – 6 mmol/l. Med ett normalt blodsocker kan du undvika skador på dina kärl och organ, vilket kommer kunna öka din livslängd. Med en fortsatt hälsosam och balanserad kost samt regelbunden träning går det att hålla blodsockret på en normal nivå även på lång sikt.

Variationer i blodsockret

Tänk på att ditt blodsocker kan variera under dagen, beroende på om du mäter blodsockret på fastande mage, efter maten eller efter träningen. Ditt blodsocker kan exempelvis ligga på en bra nivå vid ett tillfälle, men vid ett annat tillfälle är den för låg eller för hög. För att få det bästa resultatet bör flera mätningar göras på olika tider av dagen.

Håll koll på ditt blodsocker

Det är också viktigt att tänka på att diabetes kan utvecklas under en längre period, det kan ta allt ifrån ett par månader upp till flera års tid. Trots att blodsockret ligger på en normal nivå, rekommenderas det att fortsätta hålla koll på blodsockernivån.

Logga gärna dina värden över tid. Det kan göras exempelvis med hjälp av ett kalkylblad, en applikation, eller helt enkelt med en vanlig anteckningsbok. Om du sedan börjar få symtom på lite högt blodsocker eller högt blodsocker, ta då med dessa loggar för konsultation och utvärdering av kunnig vårdpersonal nästa gång du besöker din vårdgivare. De har då en möjlighet till att göra en säkrare bedömning eftersom resultaten av de tidigare mätningarna gäller över en längre historisk tidsperiod.

Fortsätt ta hand om din hälsa

Den som sköter om sin kropp på ett bra sätt kommer att bli belönad med ett sundare och friskare liv. Förbli hälsosam genom att ta de råd om kost och motion som kunnig hälsovårdspersonal ger. Ät nyttig mat med jämna mellanrum. Balansera kosten på ett hälsosamt sätt, motionera regelbundet, stressa inte och slarva inte med sömnen!

Du kan även läsa mer om ett urval av nyttiga och hälsobringande frukter, grönsaker och örter.