10 bra livsmedel mot diabetes

Behandlingar mot diabetes har förbättrats genom åren och relevant information har även blivit mer tillgänglig för allmänheten. Information om nyttiga livsmedel som kan hjälpa till att lindra diabetes har även blivit mer åtkomliga. En diabetiker eller person som lever med högt blodsocker kan därför enkelt välja bra livsmedel för att förbättra vardagen. Nedan beskrivs 10 bra och nyttiga livsmedel som kan påverka och förmildra diabetes. Det finns även ett antal andra livsmedelsalternativ, men dessa 10 är bland de mest populära och effektiva livsmedel mot diabetes.

1. Bladgrönsaker

Bladgrönsaker har många fördelar för människor som lever med en diabetesdiagnos. Grönkål och spenat är två typer av dessa grönsaker som bör införlivas i en hälsosam kost i avsikt att förbättra hälsan. Bladgrönsakerna ger C-vitamin men även andra viktiga vitaminer och mineraler, de innehåller även nyttiga antioxidanter.

Ägg

2. Ägg

Ägg är en mättande livsmedelsprodukt och motverkar potentiella hälsoproblem som en diabetiker kan möta. Äggprodukter hjälper till att skydda hjärta och ögon. Dessa hjälper också mot inflammationer som potentiellt kan påverka rörligheten negativt.

3. Valnötter

Alfa-liponsyra (ALA) är en hälsoprodukt som hjälper till att skydda hjärtat. Valnötter innehåller antioxidanter som gör att insulinnivåerna kan hanteras på ett bättre sätt.
Nötter är i allmänhet nyttiga för diabetiker och många menar att valnötter är det bästa alternativet.

4. Fet fisk

Fet fisk hjälper till att minska risken för stroke samt hjärtsjukdomar och är en utmärkt kost för de som påverkas av diabetesproblematik. Fet fisk hjälper också mot problem med övervikt samt minskar inflammationsrisker. Sannolikt är lax det mest populära alternativet vid val av fet fisk.

5. Sötpotatis

För de som tycker om att konsumera potatis kan det mera nyttiga alternativet sötpotatis väljas. Denna ört är ett mer hälsosamt alternativ än vår vanliga vita potatis. Sockerarterna från en sötpotatis frigörs långsammare i kroppen och därmed kan tillfälligt förhöjda blodvärden undvikas. Sötpotatis innehåller också vitamin A och C, kalium och nödvändiga fibrer.

Jordgubbar

6. Jordgubbar

Antocyaniner ger jordgubbar bär dess karakteristiska röda färg och godsaken är fulladdad med nyttiga och kraftfulla antioxidanter. Kolesterol- och insulinnivåerna påverkas på ett positivt sätt vid konsumtion av jordgubbar. Blodsockernivåer och hjärtproblem kan minskas genom att äta jordgubbar, vilket gör det till ett bra livsmedel mot diabetes.

7. Kanel

Blanda kanel i dieten för att tillgodogöra alla dess olika fördelar. Kolesterol-, triglycerid- och blodsockernivåer kommer att förbättras. Kroppens förmåga att hantera insulinförändringar kommer samtidigt att effektiviseras.

8. Yoghurt

Probiotiska bakteriekulturer är nyttigt för personer med diabetes. Yoghurt hjälper mot oxidativ stress, vilket riskerar att bli fallet om kroppen utsätts för en obalans mellan reaktiva syrearter och antioxidanter. Detta gör att kroppen inte kan kontrollera vissa typer av hälsoproblem, speciellt inflammationer. Yoghurt kan även mildra hjärtproblem och sänka höga kolesterolvärden.

9. Fullkorn

Fullkorn innehåller mer fibrer och andra näringsämnen som diabetiker kan dra nytta av. Blodsockernivåerna blir därmed lättare att kontrollera. Det finns många goda och populära fullkornsalternativ, till exempel fullkornspasta, fullkornsbröd samt brunt ris. Quinoa med sitt låga glykemiska index är även en rekommenderad kost för diabetiker.

10. Vitlök

Risk för inflammationen mildras och blodtrycket blir mer hanterbart vid konsumtion av vitlök. Kolesterolnivåer samt nivån av blodsockret blir också mer benägna att hållas på mer hälsosamma nivåer. Inkluderas några klyftor vitlök i din kost kommer risken för diabetes att minska.