Hur behandlas lågt blodsocker?

Blodsocker i medicinska termer avser glukos som distribueras genom blodomloppet och blir en energiförsörjning till varje cell i varje organ i kroppen. Vårt matsmältningssystem tillverkar glukos från maten vi äter. För att kroppen ska fungera korrekt måste en adekvat tillförsel av glukos förbli jämn i blodet. Om mängden glukos i blodet faller under cirka 3,9 mmol/l (eller med internationella mått 70 mg/dl) anses den vara låg.

Diabetiker kan få lågt blodsocker från att ta för mycket insulin. De har utrustning till för att kontrollera sitt eget blodsocker. För övriga är det viktigt att lära sig att känna igen varningstecknen i dess inledande skede. En person med lågt blodsocker kan uppleva flera av följande symtom:

Behandling låg blodsockernivå
 • Yrsel
 • Förvirring
 • Irritation
 • Förhöjd puls
 • Svettningar
 • Skakningar och svaghet
 • Ångest
 • Extrem hunger
 • Konceptrationsproblem
 • Illamående känsla
 • Skakig och svag
 • Huvudvärk

För att snabbt höja ett lågt blodsocker till en normal nivå rekommenderar läkare att konsumera något av följande, eller liknande, sockerrika livsmedel: fruktjuice, honung, sylt, gelé, saft, mjölk, godis, russin eller glukostabletter.

Om du är diabetiker och har glukostabletter tillgängliga, överväg då att använda ett antal i intervaller om 15 minuter och kontrollera sedan blodsockerhalten däremellan. När värdet sjunker till mer normala nivåer eller symtomen avtar, ska du snarast äta ett mellanmål eller en måltid som innehåller lite protein. Detta kan hjälpa till att förhindra att blodsockret sjunker igen.

Att testa ditt blodsocker med olika intervall under dagen kan hjälpa dig att fastställa anledning till nedgången i blodsockernivån. Några faktorer att tänka på är att vissa livsmedel, alkoholhaltiga drycker, specifika mediciner och stress. Tillsammans med din läkare kan du reda ut det bästa sättet att hålla blodsockernivån på en så normal nivå som möjligt. Det kan även behövas en kombination av kost med motion.

De som inte är diabetiker men lider av täta perioder av lågt blodsocker kommer att upptäcka att mindre, mer frekventa och välbalanserade måltider tillsammans med träning är mycket effektivt för att hålla blodsockret på en normal nivå. Det är viktigt att inte missförstå och tänka att lågt blodsocker betyder att du behöver mer socker. Det motsatta är däremot sant. Undvik måltider som innehåller mycket stärkelse, mycket sötsaker och mycket koffein.

Hjärnan är ett organ i kroppen som förlitar sig starkt på glukos för att den ska fungera. Det är därför ett av symptomen på lågt blodsocker är mental förvirring. Mycket lågt blodsocker kan orsaka brist på medvetande. Oavsett om du är diabetiker eller inte, om du känner att detta kan vara ett problem för dig, överväg då att köpa ett akutkit (glukagon-kit) och bär med dig hela tiden.

Glukagon är ett hormon som arbetar snabbt för att få upp blodsockernivån. Det kan injiceras och används när en individ inte är tillräckligt medveten för att kunna ta ett annat motmedel oralt. Förvara satsen på en praktisk plats och se till att en familjemedlem eller en vän vet hur den används. Mycket lågt blodsocker kan orsaka koma eller i värsta fallen döden. Du kan läsa mer om injektioner av glukagon här.

Läs mer om symtom för lågt blodsocker och vad du kan göra åt det på 1177 här.

För information om korrekt behandling för höga blodsockernivåer, tryck här.