Hur grönsaker påverkar ditt blodsocker

För att leva ett hälsosamt liv är det viktigt att äta nyttig kost som är rik på näringsämnen, vitaminer och mineraler. Maten som konsumeras bör även ha låga halter av enkla sockerarter (monosackarider), tillsammans med låga nivåer av bearbetade sockerarter och kolhydrater. När det gäller diabetiker är en hälsosam kost ännu viktigare.

Grönsaker påverkar ditt blodsocker

Föräldrar och vårdhavare har lärt barn det viktiga faktum att grönsaker är en del av en hälsosam kost. Men även om grönsaker innehåller kolhydrater, fiber och protein, är inte alla grönsaker ett lika hälsosamt alternativ för en diabetiker. Vissa grönsaker innehåller mer stärkelse än andra och kan höja blodsockerkoncentrationen till en ohälsosam nivå.

Blodsocker är mängden glukos som finns i blodet. Blodsockernivån stiger och sjunker baserat på de livsmedel vi konsumerar. Hos de individer som inte lider av diabetes så reglerar kroppen blodsockernivån genom att utsöndra ett hormon. En diabetiker producerar emellertid inte tillräckligt med insulinhormon och riskerar då drabbas av allt för höga blodsockernivåer. Den diabetesdrabbade personen måste vara mycket medveten om att äta kost som håller glukosnivåerna inom rekommenderade värden.

För det första är det viktigt att förstå att alla kolhydrater eller grönsaker inte är lika. För det andra måste det väljas att äta de grönsaker som har färre kolhydrater och som ligger på den lägre nivån i det glykemiska indexet (GI) för att hålla blodsockernivån i schack. För det tredje måste grönsakerna tillredas på ett sådant sätt att dess glykemiska index kan hållas så lågt som möjligt. Det är också viktigt att komma ihåg att konsumera grönsaker tillsammans med rätt sorts fett, fiber och protein, eftersom dessa ämnen är nödvändiga för att sänka det genomsnittliga glykemiska indexet för hela måltiden.

Att diskutera den positiva eller negativa påverkan som en grönsak kan ha på blodsockernivåerna kan tyckas vara oviktigt för vissa, men för en diabetiker kan det emellertid spela en livsavgörande roll. Grönsaker som har ett lågt glykemiskt index är hälsosammare för en diabetiker än grönsaker som har ett högt glykemiskt index, detta eftersom de inte höjer blodsockernivåerna lika mycket.

Sammanfattningsvis kan en individ hålla sitt blodsocker under kontroll genom att äta och njuta av hälsosamma måltider med grönsaker och annan kost som inte orsakar en ökning av mängden socker i blodet. Vill du ha ytterligare en portion så ta av de grönsaker som möjligen kan förhindra typ 2 diabetes, såsom morötter, selleri och spenat.

Olika grönsaker påverkar blodsockret på olika sätt. Tryck på grönsakerna nedan för att läsa mer om dess påverkan på blodsockret.