Hur örter påverkar ditt blodsocker

Kroniskt förhöjda blodsockernivåer kan placera dig i ett pre-diabetiskt eller diabetiskt tillstånd, även kallad hyperglykemi. Det finns två grundläggande typer av diabetes. Diabetes av typ 1 är också känd som barndiabetes, eftersom den i allmänhet diagnostiseras i barndomen eller tidigt vuxen ålder. Detta är ett tillstånd där kroppen inte kan producera insulin. I detta fall krävs insulinhormonterapi för att upprätthålla en hälsosam och lång livslängd.

Typ 2 är den vanligaste formen av diabetes. Detta är ett tillstånd där kroppen får insulinresistens, vilket gör att bukspottkörteln producerar extra insulin för att överkompensera. Med tiden kan bukspottkörteln inte producera tillräckligt med insulin för att hålla blodsockernivåerna stabila eller inom ett normalt intervall.

Örter påverkar ditt blodsocker

Utan korrekt kontroll av diabetes och upprätthållande av normala blodsockernivåer kan långvarig skada uppstå i blodkärlen, ögonen, njurarna, nerverna och de övriga organen. Personer med båda typerna av diabetes måste vara medvetna om kost, motion, tillräcklig vila och stressminskning. Dessutom behöver diabetiker av typ 1 insulinbehandling. Diabetiker av typ 2 kan kräva receptbelagda läkemedel mot blodsocker. De kan också överväga att testa kosttillskott och örter för att hålla blodsockernivåerna inom normalområdet. Det är emellertid viktigt att förstå alla interaktioner mellan receptbelagda mediciner och kosttillskott.

Som med alla hälsotillstånd bör du alltid konsultera med din sjukvårdspersonal för råd om hur du bäst hanterar ditt tillstånd. Diskutera med läkare och farmaceut om eventuella interaktioner mellan mediciner, kosttillskott och örter. Personer med diabetes typ 1 måste känna till riskerna med kosttillskott och örter och hur de bör interagerar med den förskrivna medicinen för att inte riskera hypoglykemi, som uppstår när blodsockernivå är farligt låg.

Om du vill hantera din typ 2 diabetes utan receptbelagda läkemedel är det en bra idé att undersöka alternativ och förstå de livsstilsförändringar som troligen kommer att behövas göra. Är du nyfiken på om örter kan vara till hjälp? Låt oss granska några av de örter som kan vara antingen fördelaktiga eller skadliga för hanteringen av diabetes. Tryck på örterna nedan för att läsa mer om dem.

Med de framsteg och forskning som gjorts relaterad till alternativ medicin finns det bevis på att hälsotillstånd och sjukdomar kan behandlas med framgång med icke-allopatisk terapi. Patienter i förstadiet till diabetes och de med typ 2 diabetes kan dra nytta av alternativ behandling, till exempel örtmedicin. Det rekommenderas konsultation med både en läkare och en kunnig och utbildad person för alternativ medicin, helst någon som har studerat växtterapi.

De flesta örter är inte kontraindicerade för personer med diabetes. I själva verket tycks forskningen peka på örter som ganska säkra och fördelaktiga. Rätt använda kan örter vara lika kraftfulla som läkemedel. Men de kan också innebära biverkningar, precis som receptbelagda läkemedel. Dosering är viktig, att börja med låga doser för att senare öka långsamt är ofta den metod som vårdpersonal rekommenderar.

Örter är läkemedel i sina råaste och renaste former. De flesta farmaceutiska läkemedel har sina rötter i växtföreningar. Farmaceuter spenderar idag mycket resurser på att studera mediciner och deras interaktioner med andra läkemedel, kosttillskott, örter och livsmedel. Diskutera gärna detta med vårdpersonal och farmaceuter som vet mer om växtbaserade läkemedel. Det finns en anledning till att läkaren vill ha en fullständig lista på alla mediciner, kosttillskott och örter som används. Sanningen är att vi alla är mottagliga för diabetes.

Många individer konsumerar alldeles för många kalorier. Dessa livsmedel inkluderar läsk, processade livsmedel, godis, raffinerade spannmålsprodukter som vitt bröd och pasta, vissa stärkelsefrukt och vissa baljväxter. Om du vill undvika typ 2 diabetes kan du behöva skära ner på de livsmedel som temporärt och radikalt höjer dina blodsockernivåer. Inkludera färsk frukt, färska grönsaker och magert protein så mycket som möjligt.

Träning är också viktigt. Att promenera i 30 minuter varje dag kan leda till en stor förbättring av din livskvalitet. Att regelbundet besöka ett gym är bra för musklerna och hjärtat. Att få tillräcklig sömn är lika viktigt, liksom stressminskning. Endast växtbaserade tillskott kommer inte att ensamt reducera risken för typ 2 diabetes, men det kan hjälpa. Du kan läsa mer om hur träning och livsstil påverkar blodsockret här.